Køb billigt nu: Sylteglas & Vaniljestænger - klik her. Snart får vi et stort udvalg af glasartikler.
Køb billigt nu: Sylteglas & Vaniljestænger - klik her. Snart får vi et stort udvalg af glasartikler.

Fermentering af Grøntsager

Hvad er fermentering?

Fermentering betyder gæring, og er egentlig bare en metode til at konservere grøntsager på, så de kan holde sig meget længere. Ved at bruge friske, rene råvarer af god kvalitet kan man fermentere sine grøntsager inden de begynder at mugne eller rådne.

Hvad er det egenlig som sker i en fermenteringsproces?

Helt enkelt, så er fermentering en syrningsproces, hvor mælkesyrebakterier omdanner den naturlige sukker i grøntsagerne om til mælkesyre, eddikesyre og kulsyre. Det gør, at fødevaren bliver forsuret, og det betyder at uønskede forrådnelsesbakterier og sygdomsbakteirer ikke kan vokse tilstrækkeligt, og derved blive fødevaren konserveret.

Hvordan fermenterer man?

Du skal blot bruge salt og vand, og eventuelt en starterkultur. Salten hæmmer væksten af uønskede bakterier og fremmer væksten af de mælkesyrebakterier, samtidig med at saltet trækker sukkeret ud af grøntsagerne. Brug minimum 2 - 2,5 % salt til at fermentere, altså  20 til 25 g salt til en liter. Vær dog opmærksom på at at væske som trækkes ud af grøntsagerne er med til at fortynde fermenteringsvæsken.

Temperaturen skal holdes på cirka 18-22 grader. Her vokser mælkesyrebakterierne godt, og dine fermenterede grøntsager er klar efter 3-4 uger. Temperaturen må helst ikke, og langvarigt, komme over 25 grader, da der er risiko for at grøntsagerne rådner.

For at være helt sikker på at din fermentering er sikker, kan du eventuelt måle *pH. Den skal være under 4, og gerne under 4,5 efter de første to dage.

*(pH er et mål for hvor sur væsken er - jo lavere, jo mere sur er væsken.)

 

Hjemmelavet Saft, Most og Juice

  • Klementinsaft klementin juice
    Magnus Skyt Høj

    Klementinsaft & juice i saftkoger

    Klementinsaft er meget populært i områder med klementiner, men ikke særlig populært i Danmark, fordi adgangen til klementiner begrænses til en tur i supermarkedet. Sæsonen for klementiner er fra efteråret og topper til jul, hvor man altså kan få en...

    Læs her
  • Granatæble saft i saftkoger
    Magnus Skyt Høj

    Granatæble saft juice i saftkoger

    Granatæbler koldpresses typisk i en håndholdt maskine for at lave granatæble saft eller granatæble juice. Men man kan også bruge vores saftkoger til at afkoge/dampe saft fra granatæbler.

    Læs her
  • Æblesaft & æblejuice i saftkoger (af Atlas Alfa ApS)
    Magnus Skyt Høj

    Æblesaft & æblejuice i saftkoger

    Æbler koldpresses typisk i en håndholdt maskine for at lave saft eller most. Men man kan også bruge vores saftkoger til at afkoge/dampe saft fra æbler. Hele afkogningen tager cirka 35 minutter. I ovenstående video har vi brugt Rubens æbler fra...

    Læs her

Vaniljeopskrifter

  • Råcreme til frugtsalat er altid et hit, men til en god frugtsalat hører selvfølgelig en lækker råcreme til. Vaniljecreme er med til at forstærke den naturlige sødme af frugterne i frugtsalaten.
    Contain Teofil Iacob

    Vaniljecreme (råcreme) til frugtsalat

    Frugtsalat er altid et hit, men til en god frugtsalat hører selvfølgelig en lækker råcreme til. Vaniljecreme er med til at forstærke den naturlige sødme af frugterne i frugtsalaten.

    Læs her
  • Hjemmelavet sukker med vanilje er meget nemt at lave. Du kan bruge dine afskårne vaniljestænger til at lave vaniljesukker, og dermed få mest muligt ud af dine vaniljestænger.
    Magnus Skyt Høj

    Vaniljesukker hjemmelavet

    Hjemmelavet sukker med vanilje er meget nemt at lave. Du kan bruge dine afskårne vaniljestænger til at lave vaniljesukker, og dermed få mest muligt ud af dine vaniljestænger. Brug friske vaniljestænger eller de flækkede vaniljestænger, placer dem i en blender...

    Læs her
  • Vanilje Panna Cotta, er en lækker italiensk dessert, man kommer i et glas eller lille glasbæger. Køb vaniljestænger til din Panna Cotta hos Flavorking.dk
    Constantin Teofil Iacob

    Vanilje Panna Cotta

    Vanilje Panna Cotta, er en lækker italiensk dessert, man kommer i et glas eller lille glasbæger. Den er nem at lave, og minder om en slags budding, som kræver få ingredienser. Man kan komme flere forskellige typer af frugtgele på...

    Læs her

Fermentering Og Syltning

  • Sauerkraut (surkål) med spidskommen
    Constantin Teofil Iacob

    Sauerkraut (surkål) med spidskommen

    Saurkraut (surkål) med fermenteret kål, grøntsager og spidskommen. Til denne opskrift bruges spidskål, men der kan bruges alt hovedkål - prøv dig frem. Sauerkraut indeholder en høj mængde vitaminer og mineraler. Surkål med spidskommen er meget hurtig og nem. Mælkesyrebakterier...

    Læs her
  • Sauerkraut med blomkål, hvidkål, karry, tang, hvidløg, rodfrugter
    Constantin Teofil Iacob

    Kraut med tang og hvidløg

    Kraut is fermented cabbage and vegetables, also known as sauerkraut. It can be ordinary red or white cabbage. The sauerkraut contains a high quantity of vitamins and minerals, being very good for a healthy body.

    Læs her
  • Sauerkraut med blomkål, hvidkål, karry, tang, hvidløg, rodfrugter
    Constantin Teofil Iacob

    Kraut med rodfrugter

    Kraut is fermented cabbage and vegetables, sometimes known as sauerkraut. The major component is cabbage, which naturally includes a high concentration of lactic acid bacteria. The basic condition for making sauerkraut is to use at least three-quarters cabbage and no...

    Læs her

OPSKRIFTER PÅ SYLTETØJ

JORDBÆROPSKRIFTER

ALMINDELIGE PLUK SELV BÆR