Opdateret af Jacob Mortensen, Flavor King, 2023.
Oprindelig version af Magnus Skyt Høj, Altas Alfa, 2022.
Her kan du finde information om hjemmelavet saft fremstillet ved saftkogning. Find opskrifter til hjemmelavet saft fra bær, frugt og grøntsager med brug af en saftkoger. En saftkoger kendes også som en tutti frutti saftkoger.
Hvad er saftkogning?
Saftkogning er en metode til at lave saft ved dampkogning af groftskåret bær, frugt og grøntsager. Man benytter en saftkoger, som er en gryde bestående af flere dele. Den nederste del af saftkogeren fyldes med vand, hvorefter den sættes på komfuret. Ovenpå sættes en opsamlingsbeholder, hvis formål er at opsamle saft, som på grund af opvarmning og dampning af bær, frugt og grøntsager i frugtbeholderen, drypper ned, hvorefter saften tappes med en plastikslange fra siden.
Frugtbeholderen er den store beholder, som fyldes med groftskåret frugt og grønt og ovenpå placeres låget, hvorefter saftkogeren passer sig selv ved mellem- til høj varme. Det anbefales at røre rundt løbende.
Hvordan tappes hjemmelavet saft fra en saftkoger?
Saften fra frugtbeholderen, drypper ned i opsamlingsbeholderen, hvor der er en plastikslange i siden. Saften tappes fra denne plastikslange, ned i en beholder - typisk en patentflaske, glasflaske eller saftflaske.
Ved saftkogning i en saftkoger, vil saften være helt frisk og kan drikkes med det samme. Men saften indeholder mikroorganismer, så holdbarheden er kun 2-4 dage i køleskabet. Efter opsamling af hjemmelavet saft fra saftkogning, skal saften konserveres, hvis man ønsker en længere holdbarhed.
Hvordan konserveres hjemmelavet saft fra saftkogning?
Der er forskellige metoder til konservering af hjemmelavet saft fra saftkogning, det er kogning, nedkøling eller tilsætning af konserveringsmidler. En kombination af konserveringsmetoderne vil være at foretrække. Vær opmærksom på, at beholderen hvor saften tappes i også indeholder mikroorganismer, og beholderen skal derfor også pasteuriseres.
Konservering ved kogning (pasteurisering/varmebehandling)
Kogning er den nemmeste og hurtigste metode, til at konservere hjemmelavet saft fra saftkogning. Saften skal opvarmes til mere end 78 grader i 10 minutter, hvorefter tilstedeværende bakterier (botulinum-bakterier) slås ihjel. Ved konservering gennem kogning, afdamper væsken og saften vil blive mere koncentreret. Dette er ofte ønsket, da saftkogning ofte resulterer i saft med lav sukkerkoncentration.
Efter kogning i 10 minutter, kan saften hældes direkte på glasflasker, patentflasker eller saftflasker. Men ofte vil man iblande et konserveringsmiddel - typisk Atamon, for at forlænge holdbarheden efter åbning. Dette skal man gøre, hvis man tilsætter andre smagsgivere f.eks. en vaniljestang, fordi der er risiko for kontaminering.
Konservering ved frysning (nedkøling)
Hvis den hjemmelavede saft fra saftkogning, først skal benyttes efter længere tid kan saften fryses. Når temperaturen kommer under fem grader, går mikroorganismerne i dvale, og derfor skal saften fryses hurtigst muligt. Men frysning slår ikke alle mikroorganismer ihjel, så vær opmærksom på det. Ved frysning vil saften udvide sig på grund af vandindholdet, og en tillukket beholder kan sprække - eller hvis det er en glasbeholder vil glasset sprænge. Hvis du benytter en glasbeholder, som en glasflaske, patentflaske eller saftflaske, er det vigtigt, at du ikke fylder den helt op og glasbeholderen må ikke være lukket - ellers sprænger glasset ved frysning.
Konservering med konserveringsmidler (f.eks. Atamon)
Der er altid en risiko for kontaminering af saften. Der er næsten altid kontaminering i saft efter saftkogning i en saftkoger. Mikroorganismerne kan være i saften, beholderen eller omgivelserne, så det er vigtigt at holde et højt niveau af køkkenhygiejne. Vask og rens altid de bær, frugt og grøntsager, som du benytter til saftkogning. Skold glas og remedier i kogende vand, eller skyld dem i alkohol (f.eks. gin eller vodka) eller vand tilsat 2 spsk. Atamon per liter.
Tilsætning af 1 tsk. Atamon vil konservere 2 liter saft, så til hver liter saft skal du bruge ½ teske Atamon. Ved en kombination af konserveringsmetoderne og tilsætning af Atamon, vil man sikre en meget høj grad af konservering.
Opskrifter hjemmelavet saft ved saftkogning i en saftkoger
De fleste af vores saft opskrifter laves meget simplet med vores saftkoger.
Granatæble saft juice i saftkoger (opskrift)