Opskrifter med vanilje
Vaniljestænger kommer fra vaniljeplanten
Vaniljestænger fra Vanilla Planifolia
Vaniljestænger kommer primært fra vaniljeplanten med det latiske navn Vanilla Planifolia. Vaniljeplanten er en orkidé-art, og netop denne plantes frugter har et højt indhold af vanilje, hvilket gør den til den primære kilde for vaniljestænger i Europa og USA.
Blomsten skal bestøves før vaniljestænger kan vokse
Kolibrier bestøver naturligt vaniljeplanten
Vanilla planifolia er selvfertil, og bestøvning kræver blot en overførsel af pollen fra støvfanget til stigmaet. Vaniljeplanten blomstrer kun én dag, og skal bestøves om morgenen. Hvis der ikke sker bestøvning, droppes blomsten dagen efter.
I naturen bestøves vaniljeplanten af en kolibri eller af tilfældigheder. Så naturligt er der mindre end 1 % chance for, at blomsterne bliver bestøvet og at de udvikler en frugt, som kan høstes og forarbejdes til en vaniljestang.
Vaniljeplantens oprindelse
Vaniljestænger stammer oprindeligt fra Mexico & Belize
Planten er naturligt hjemmehørende i Mexico og Belize, hvor man har høstet dem i århundreder. Vaniljeplanten er efterfølgende blevet indført til Madagaskar for at høste vaniljestænger kommercielt. Netop Madagaskar har de perfekte forhold til at dyrke vaniljestænger, så de producerer nu 80% af verdens vaniljestænger.
For at få en jævn strøm af frugt, skal blomsterne håndbestøves på vaniljeplantagerne. Hele den process kræver meget arbejdskraft og ekspertise.
Vores leverandør af vanilje
Produktion af vanilje og vaniljestænger i Madagascar
Madagascar er verdens største producent af vanilje, som skyldes deres unikke klima, flora og fauna, som i forening skaber de bedste betingelser for vaniljeplanten. Madagascar ønsker at beskytte deres vaniljeproduktion og kvaliteten af deres vanilje, ved at indføre lovgivning om eksport af vaniljestænger. De ønsker at sikre, at det ikke er muligt at blande tidligere års høst med nuværende års høst. Det er således ulovligt at eksportere vanilje fra Madagascar i perioden 1. juni - 15 september 2021. Det skyldes at grønne vaniljestænger høstes, hvorefter det tager 3 måneder før de er klar til brug, hvorved vi sikrer at vores vaniljestænger altid er fra den seneste høst og af højeste kvalitet.
Vaniljestænger produceres primært i Madagascar
Vaniljestænger kræver meget arbejdskraft. Hele samfundet er afhængig af produktionen og giver mange jobs.
Efter 3 måneder i solen pakkes vaniljestængerne klar til eksport. Vaniljestængerne bindes i bundter, som sikrer at luftgennemstrømning frem til eksportlandet, hvor det ofte pakkes i vakuumposer.