Vigtigt om pektin
Pektin er et naturligt kulhydrat, der findes i mange, men ikke alle, frugter og grøntsager, som når de kombineres med sukker og syre har en fortykkende effekt på den kogte blanding. Dets niveauer varierer meget mellem produkter, som normalt findes i huden, frøene og kernerne af de fleste frugter. Efterhånden som frugterne modnes, falder pektinniveauerne naturligt.
Frugter, der indeholder høje nok niveauer af naturligt pektin, såsom æbler eller citrus, kræver ikke tilsætning af kommercielt pektin for at blive tykkere og stivnet.
Frugter med lavt indhold af naturligt pektin kræver tilsætning af enten kommercielt pektin, hjemmelavet pektin eller et TON sukker for at opsætte. Der er en bred vifte af pektin tilgængelig. Min personlige præference er tør pektin, ikke flydende. Jeg har altid brugt den almindelige pektin, når jeg laver syltetøj eller gelé med min mor, men lavt sukkerindhold eller ingen sukker er også gode muligheder for at reducere mængden af sukker, der kræves for et godt sæt.
Pektin kan i høj grad reducere tilberedningstiden, og derfor bevare en friskere frugtsmag – selv i blandinger, der indeholder naturligt pektin, så brug det efter eget skøn!
1. Syltetøj
Syltetøj er efter min mening den enkleste form for frugtkonservering. Hvis du lige er begyndt med hjemmepleje, er dette et godt sted at gøre det.
Marmelade er lavet med finthakket, knust eller moset frugt eller grøntsager og sukker. De fleste frugter indeholder nok naturligt pektin til ikke at kræve yderligere pektin, men frugter med lav pektin som jordbær kan drage fordel af tilsætningen.
Tykkelsen eller fastheden af et syltetøjsslutsæt er helt op til dig, afhængigt af personlige præferencer. Jeg kan godt lide et løsere sæt marmelade for lettere at sprede. Hvis du kan lide fastere, så kog længere.
2. Gele
Okay, så hvad er forskellen mellem marmelade og gelé? Når de er lavet på traditionel vis, begynder de faktisk på nogenlunde samme måde. De laves begge ved at knuse frugt og koge med sukker og syre (hvis det er nødvendigt), men i modsætning til marmelade, der koges indtil stivnet, gennemgår gelé nogle yderligere trin.
Til traditionel geléfremstilling placeres blandingen derefter i en gelépose over en skål for at dræne den.
style="text-align: left;">Jeg indrømmer, at jeg aldrig har lavet gelé på den måde. Geléposemetoden kræver ofte timer, hvis ikke en hel dags tålmodighed, mens blandingen dræner uforstyrret.
3. Smør
Jeg ved, hvad du tænker, smør? Hvad? Ikke mælkesmør, frugtsmør! Som barn var dette min yndlingsting, min mor lavede, og hvis du aldrig har haft en, anbefaler jeg kraftigt at piske en!
Frugtsmør er simpelthen en glat pureret frugt, der koges med sukker, indtil væsken fordamper for at producere en sød, mørk, tyk og cremet pålæg.
De kan tage længere tid at tilberede, at andre frugtpålæg, men de er bestemt det værd! Du kan også ofte bruge slow cookers eller crock pots for at gøre processen, selvom den er længere, lettere for dig. Tro mig, disse er vanedannende!
4. Konserverer
Konserves er et skridt tilbage fra syltetøj. I stedet for at knuse eller hakke frugt, er konserves skåret eller hel frugt, der er suspenderet i en tyk sirup af gelé.
Det meste af tiden er konserves lavet af en enkelt frugt, og siruppen fremstilles ved også at tilsætte den sirup med den frugt.
style="text-align: left;">De kan omfatte krydderier, spiritus eller spiritus for yderligere at tilføre smag.
Det kan være lidt forvirrende, da 'konserves' både refererer til denne type frugtpålæg og som en overordnet betegnelse for pålægsprodukter som helhed.
5. Marmelade
Her begynder vi at afvige lidt fra den traditionelle frugt + sukker rutine. Marmelade er dybest set en form for gelé, der er lavet med citrusfrugter.
Saften af citroner, appelsiner, limefrugter eller andre citrusfrugter koges til en gel, hvori kogte, blødgjorte stykker af citrusskal er suspenderet.
Disse kan laves med en citrus eller en blanding af citrusfrugter for virkelig unikke smag. De kan også laves med aromatiseret alkoholer og krydderier.
Selvom det kan være tidskrævende at maksimere de høje niveauer af naturlig pektin i citrusfrø og skorpe, er marmelade en lækker godbid, der bruger enkle ingredienser og kan være fremragende gaver.
6. Bevarer
Ens i både navn og indhold af konserves, men med nogle få vigtige variationer, er konserves en mindre kendt form for frugtpålæg.
Selvom dekadent og virkelig en unik type frugtpålæg, er den chunky frugtkonserve noget, jeg tvivler på, du vil finde i en købmand.
De er ofte lavet med mere end én frugt og kan også omfatte nødder, tørret frugt og krydderier.
Lav et parti konserves og forær det til din familie og venner, og de vil bede dig om mere.
7. Kompotter
Jeg tøvede med at inkludere frugtkompotter, fordi det generelt ikke er noget, der er på dåse, og det minder også bemærkelsesværdigt om andre konserves, jeg har nævnt ovenfor. Men skulle du undre dig, regnede jeg med, at det ikke ville skade at inkludere det.
Kompotter er hele eller bidder af frugt kogt med vand, vin eller juice, sukker og noget syre, indtil de frigiver deres naturlige saft og danner en tyk sirup.
De er IKKE kogt, så de stivner som en marmelade, og bidderne fjernes ikke og returneres derefter til siruppen som med en frugtkonserves.
Kompotter er løsere og mindre klistrede end andre frugtpålæg.
De er lækre og hurtige, og noget jeg godt kan lide at piske op til en pandekagetopping med den friske frugt, der ikke er i mit køleskab.